Kókuszolaj a különböző iparágakban

- avagy ismerjük meg korunk egyik legnépszerűbb növényi olajának sokszínű felhasználhatóságát!

A kókuszolaj a nyugati országokban viszonylag még újdonságnak számít, népszerűsége az egészséges életmód modern irányzatainak követői között a legjelentősebb - előszeretettel alkalmazzák továbbá a natúr kozmetikumok kedvelői is.

Tőlünk Keletre, a trópusi országokban azonban évezredek óta közkedvelt és gyakran alkalmazott alapanyagnak számít – Srí Lankán például előszeretettel használták és használják fel ízes, édes ételek elkészítése során pirításhoz és sütéshez.

Kokuszolaj-iparban

Tudtad? Az elektromos világítás térhódítása előtt Indiában a kókuszolajat világításhoz is alkalmazták.

A kókuszolaj felhasználása különböző iparágakban

Élelmiszeripar

Mogyorós, édeskés íze miatt a cukrászsütemények kedvelt összetevője, a sütőiparban gyakran alkalmazott hozzávaló.

Ízfokozó hatása miatt a feldolgozott élelmiszerek és sós nassolnivalók (például a moziban vásárolt popcorn összetevőinek listáján is találkozhatunk vele. A kókuszolajat tartalmazó snack-ek fogyasztása során érvényesül a „még többet” hatás, azaz a finom íz miatt egyre többet szeretnénk fogyasztani, amivel – ha nem figyelünk a mértékre – jelentős mennyiségű plusz kalóriát vihetünk be szervezetünkbe.

Autóipar

A Fülöp-szigeteken, az ausztrál szigetvilág tagjai közé tartozó Vanuatu és Szamoa területén, valamint számos egyéb trópusi szigeten a kókuszolajat biodízel alapanyagként is alkalmazzák. A gyártási folyamat során a kókuszolaj átmegy az ún. transzeszterifikáció*1 (átészterezés) folyamatán, a keletkező észtereknek pedig a biodízel-összetevőként való alkalmazhatóságához meg kell felelnie a kapcsolódó szabvány-követelményeknek.

Kozmetikai ipar és vegyipar

A samponok és tusfürdők, valamint egyéb kozmetikumok előállítása során gyakori összetevőnek számítanak a kókuszolajból és annak származékaiból készült felületaktív anyagok (cocamidopropyl betaine, cocamide MEA, cocamide DEA). Ezek az anyagok emulgeáló-és sűrítőanyagként, valamint tisztító- és habzást elősegítő szerként vannak jelen az összetevők listáján. Ezek az összetevők az EWG listáján (Environmental Working Group*2) közepes kockázatot jelentő alapanyagként szerepelnek – érzékeny bőr esetén allergiát okozhatnak.

A kókuszolaj továbbá a szappangyártás egyik fő hozzávalója is. Sós és kemény vízben is jól oldódik, ezáltal jobb más olajokkal összevetve jobb habképződést biztosít, továbbá jobb vízvisszatartó képességgel is bír.

Források és jegyzetek:

*1:  Transzeszterifikáció: https://hannainst.hu/index.php?route=pavblog/blog&blog_id=66

*2 : EWG: A káros vegyi anyagok kutatására specializálódott non-profit szervezet Amerikában.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil 

Kókuszolaj elérhető széles választékban

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Cocofood KókuszolajKókuszzsír 1000 ml

-9% Cocofood Kókuszolaj Kókuszzsír 1000 ml

100%-ban finomított, nem hidrogénezett kókuszolajból készült zsiradék. Kitűnő sütéshez, főzéshez.

Ár: 1690 Ft
1850 Ft
Megnézem

Dr. Organic Bio SzűzKókuszolajos sampon 265ml

Dr. Organic Bio Szűz Kókuszolajos sampon 265ml

Gazdagon hidratáló sampon a szűz kókuszolaj tápláló tulajdonságaival, valamint értékes növényi olajok és gyümölcs kivonatok bioaktív keverékével.

Ár: 2870 Ft
Megnézem
Újdonság

Philippines PremiumKókuszolaj Nature7 (Tasakos) 1000ml

Philippines Premium Kókuszolaj Nature7 (Tasakos) 1000ml

A kókuszolaj 90%-ban telített zsírsavakból álló nem hidrogénezett növényi zsír. Szűrt, színtelen, illatmentes. Felhasználható sütéshez, főzéshez, pároláshoz, bőrápoláshoz.

Ár: 1350 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!